tisdag 29 juni 2010

Sommarlugn!

De här dagarna med denna supervärme får mig verkligen att minnas tiden i Italien, där jag i några veckor jobbade som hästskötare under sommaren 2008. Försöker bara komma ihåg detsom var bra, så jag tänker inte gå närmare in på tiden där. Men något som man verkligen förstår när man lever i ett sånt varmt land är siestan, och varför de äter så mycket och så sent på dagarna!

På sätt och vis saknar jag den overkliga känslan av att vara där, det var som en saga (eller kanske mardröm, men strunt i det). Stallet jag arbetade och bodde vid låg bara några mil från Alperna, så i bakgrunden hade vi dessa vackra, massiva berg. Ibland kan vissa moln vid horisonten ge mig lite samma känsla, man blir liten inför dessa stora bevis på naturens mäktighet.
Värmen är också av ett helt annat slag än här, vi hade nästan hela tiden över 30 grader i skuggan. Ändå av sig folk ut och sprang under siestan, alltså mitt på dagen, när det lätt var över 40 grader i solen. Här hemma i Sverige kan man ju nästan lida av att vara i solen, om man inte sitter på klipporna i närheten av en lagom ljummen sjö, men det gjorde man inte där. Värmen var bara skön...
Men att bada för svalka fanns inte, man nästan svettades av att bada, Adriatiska havet blir inte bara ljummet, det blir varmt!!

Vissa lukter får mig också att minnas Italien som jag är där igen. De flesta lukter går ju inte att beskriva, men många lukter härör såklart från matlagning. Förknippas med landet där mat betraktas på ett helt annat sätt än här i Sverige. Tror nästan jag kan säga att alla mina topp-tio matupplevelser har varit i Italien (om vi nu pratar restaurang mat, syster ysters mat kan nog nästan ingen slå!). Att äta pizza i Sverige har aldrig blivit sig likt, inte heller pasta. Kan tänka mig att Italienarna skrattar åt oss när de kommer hit och ser allt vi mixar ihop till en maträtt, min upplevelse av Italiens mat kan på något sätt beskrivas med ordet enkelhet. Kanske inte att laga, men du ska inte blanda en massa smaker. Beställer du kött så får du kött, inte kött med lite grönsaker, nån sås och kanske potatis. Utan du får kött! Vill du ha det andra till får du beställa det vid sidan av.
Den godaste pizzan jag ätit var det tomatsås och mozzarellaost på, och när den var klargräddad la de på roccula-sallad! Gör jag pizza hemma gör jag den alltid så, inget annat! Enkelt men så himla gott!
Jag måste ju säga att jag hade liiite tur (med betoning på LITE) ändå i Italien, som lärde känna Nicola. Han jobbade oxå med hästar, i närheten, men var inte från Udine själv och hade en hel del fördomar om de Italienare som var från trakten (Italienare är fruktansvärt "patriotiska", och nu snackar vi verkligen lokal patriotism, är du född 10 mil bort är du inte lika bra.). Han visade mig runt i området och vi åkte till den ena underbara restaurangen efter den andra, helt perfekt att ha en egen "guide" som vet alla ställen!

Oj, det här inlägget blev långt. Skulle mest kommentera att det är svårt att hitta något att skriva om när hästen har vila, och att det ju är så varmt och skönt att man helst inte vill sitta för länge vid dator om dagarna!

Dagens
+ Jobbintervjun som gick kanon!
- Att AC:n i bilen är så lågt ställd att jag fryser... (och nej jag får inte öka värmen för då gnäller de andra om att det är för varmt, lär väl bli förkyld på kuppen...)

1 kommentar:

  1. ac vore inte fel alltså! kul att intervjun gick bra :D

    SvaraRadera